Bedrägeri, Stockholm

Stockholm 28 februari 22.00, Bedrägeri, Stockholms län
28 februari 22.00, Bedrägeri, Stockholms län

Polisen påminner om vikten av att aldrig lämna kort, koder eller värdeföremål till främlingar som gör hembesök.

Den 28 februari har polisens ledningscentral i polisregion Stockholm hanterat tretton händelser där äldre personer i länet utsatts för fullbordade bedrägerier eller bedrägeriförsök i sina hem.
De flesta brotten följer ett vid det här laget välbekant mönster. Bedragarna ringer först upp målsägaren och säger att de representerar ett företag som till exempel en bank, ett apoteksföretag , ett försäkringsbolag eller en elektronikhandel. 
Samtalet rör ofta någon helt påhittad faktura och leder så småningom över till att någon person ska komma hem till den äldre personen och hämta värdeföremål.
Svepskäl som används för att övertyga den äldre att lämna värdeföremål till en total främling kan till exempel vara att föremålen ska läggas i ett bankfack eller att de ska fotograferas så att de försäkras till rätt värde. 

I vissa fall har bedragarna utgett sig för att poliser. 

Lämna aldrig ut bankort, koder eller värdeföremål till främlingar som gör hembesök! 
Logga aldrig in med bank-id vid oväntade kontaker via telefon, sms eller mejl!
Ring 112 omedelbart om du misstänker att någon har lurat dig eller försökt lura dig!

Permanent länk: Polisen påminner om vikten av att aldrig lämna kort, koder eller värdeföremål till främlingar som gör hembesök.


Vasastaden 27 februari 19.39, Bedrägeri, Stockholm
27 februari 19.39, Bedrägeri, Stockholm

Äldre kvinna i Vasastaden haft påhälsning av bedragare.

Någon har ringt till en kvinna i 90-årsåldern och utgett sig att vara från ”banken”. Man ska ha sagt att det var flera bedragare som var ute efter smycken. Därefter kom någon hem till kvinnan och sade sig vara från ett vaktbolag. Kvinnan har blivit av med smycken. En anmälan om bedrägeri kommer att skrivas. 

Så kan du skydda dig 

Blir du oväntat kontaktad via telefonsamtal, sms eller mejl, stanna upp, agera inte, lägg på luren. Fråga sedan någon du litar på - en granne, en vän, en familjemedlem om råd.

Identifiera dig inte med bank-ID eller lämna ut dina koder när någon annan tagit kontakt med dig. 

Släpp inte in någon okänd i ditt hem. Seriösa företag, organisationer och myndigheter kommer aldrig hem till dig för att samla in dina kontanter, smycken eller andra värdesaker. 

Var inte rädd för att framstå som misstänksam eller otrevlig, våga avsluta samtalet. 

Om du blir utsatt för bedrägeri kontakta polisen och är det pågående ring 112 i annat fall ring 114 14.

Permanent länk: Äldre kvinna i Vasastaden haft påhälsning av bedragare.


Örby 27 februari 17.52, Bedrägeri, Stockholm
27 februari 17.52, Bedrägeri, Stockholm

Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.

Polisen får samtal om att en kvinna i 90-årsåldern i Örby har blivit uppringd av någon som utgett sig att vara ”polis” och man ska ha frågat om guldsmycken. Polis åker till platsen och inleder en förundersökning om försök till bedrägeri. 

Så kan du skydda dig 

Blir du oväntat kontaktad via telefonsamtal, sms eller mejl, stanna upp, agera inte, lägg på luren. Fråga sedan någon du litar på - en granne, en vän, en familjemedlem om råd.

Identifiera dig inte med bank-ID eller lämna ut dina koder när någon annan tagit kontakt med dig. 

Släpp inte in någon okänd i ditt hem. Seriösa företag, organisationer och myndigheter kommer aldrig hem till dig för att samla in dina kontanter, smycken eller andra värdesaker. 

Var inte rädd för att framstå som misstänksam eller otrevlig, våga avsluta samtalet. 

Om du blir utsatt för bedrägeri kontakta polisen och är det pågående ring 112 i annat fall ring 114 14.

Permanent länk: Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.


Bromma 21 februari 16.23, Bedrägeri, Stockholm
21 februari 16.23, Bedrägeri, Stockholm

En man har lurat till sig smycken i en kvinnas bostad i Bromma.

Bedragaren beger sig till en kvinnas bostad och uppger att han arbetar för ett försäkringsbolag och att kvinnan utsatts för ett bedrägeri. Kvinnan förmås att samla ihop sina smycken med motiveringen att dessa ska fotograferas. 

Bedragaren lämnar därefter bostaden med kvinnans smycken. 

Gör så här om du har blivit utsatt för bedrägeri
Ring 112 om brottet händer nu, eller om polisen behövs på plats snabbt. Misstänker du att du blivit utsatt för telefonbedrägeri ska du göra en polisanmälan och kontakta din bank.

 

Permanent länk: En man har lurat till sig smycken i en kvinnas bostad i Bromma.


Södermalm 17 februari 21.27, Bedrägeri, Stockholm
17 februari 21.27, Bedrägeri, Stockholm

Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.

En kvinna i 85-årsåldern på Södermalm har blivit kontakt av någon som skulle komma och fotografera kvinnans smycken. Polis åker till platsen och en anmälan om försök till bedrägeri skrivs. 

Permanent länk: Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.


Stadshagen 08 februari 20.09, Bedrägeri, Stockholm
08 februari 20.09, Bedrägeri, Stockholm

En kvinna i 90-årsåldern i Stadshagen har haft påhälsning av bedragare.

En man som uppgav komma från ”banken” kom hem till kvinnan och skulle värdera hennes smycken. Mannen ska ha sagt att han skulle iväg och hämta kamera för att ta bilder men lämnade platsen. Kvinnan har blivit av med smycken. En anmälan om bedrägeri kommer att skrivas.

Permanent länk: En kvinna i 90-årsåldern i Stadshagen har haft påhälsning av bedragare.


Stadshagen 08 februari 15.21, Bedrägeri, Stockholm
08 februari 15.21, Bedrägeri, Stockholm

Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.

En kvinna i 100-årsåldern i Stadshagen har blivit uppringd av en person som uppgett sig ringa från ett ”försäkringsbolag” och som skulle komma och värdera kvinnans smycken. Ingen person kom till kvinnan och hon har inte blivit av med något. En anmälan om försök till bedrägeri skrivs. 

Permanent länk: Äldre kvinna utsatt för bedrägeriförsök.


Långbro 07 februari 14.10, Åldringsbrott, Stockholm
07 februari 14.10, Åldringsbrott, Stockholm

Äldre kvinnor utsatta för bedrägeri.

En kvinna i 80-årsåldern i Liseberg har blivit utsatt för bedrägeri. Kvinnan har fått melj från en ”betaltjänst” och sedan ringde man från tjänsten och kopplade kvinnan till ”banken”. Därefter kom en man hem till kvinnan som påstod sig komma från ett ”försäkringsbolag”. Kvinnan ska ha blivit av med smycken. En förundersökning är inledd om grovt bedrägeri. 

Klockan 14.25 får polisen samtal om att ytterligare en kvinna i 85-årsåldern i Långbro har fått meddelade från en ”betaltjänst” och sedan ringer någon och uppger sig vara från ”betaltjänsten”. Därefter har någon kommit hem till kvinnan och hon har blivit av med smycken. En förundersökning är inledd om grovt bedrägeri. 

Permanent länk: Äldre kvinnor utsatta för bedrägeri.


Vasastaden 22 januari 18.09, Bedrägeri, Stockholm
22 januari 18.09, Bedrägeri, Stockholm

Polis larmas till Vasastaden med uppgifter om att en äldre kvinna har blivit utsatt för bedrägeri.

En kvinna i 80-årsåldern har fått ett sms med information om obetalda fakturor från en betaltjänst. Kvinnan har sedan pratat med bedragaren i telefon som sagt att någon skapat ett konto och att köp har gjorts. En person kom därefter hem till kvinnan och hon har blivit av med smycken. Polisen har sökt efter gärningsman men ingen är i nuläget frihetsberövad. En förundersökning om bedrägeri är inledd. 

Permanent länk: Polis larmas till Vasastaden med uppgifter om att en äldre kvinna har blivit utsatt för bedrägeri.


Stockholm 17 januari 17.20, Bedrägeri, Stockholm
17 januari 17.20, Bedrägeri, Stockholm

En person i centrala Stockholm har via telefon/sms lurats på tillhörigheter.

Bedrägerierna mot äldre personer fortsätter - denna gång har en person fått ett sms där det påstås av ett företag registrerat ett betalkort på personen - det anges också ett nummer som kan ringas upp om den som fått sms:et har fått frågor.

När den som fått sms:et ringer för att meddela att denne inte beställt ett betalkort leder det till ett där en bedragare lurar den äldre personen att logga in via bank-id med mera. En person kommer också och hämtar värdesaker till ett större värde. 

Om bedrägerier - och dess omfattning
I januari har ett stort antal bedrägerier mot äldre inträffat runt om i landet och polisen vill med anledning av det påminna om hur man kan skydda sig. 

Ärendena har framförallt handlat om fysisk vishing, en form av bedrägeri där kriminella först ringer eller smsar sitt tilltänkta offer i syfte att komma åt personlig information och påstår sig företräda en banktjänst eller företag för att sedan även komma hem till den drabbade.

Då handlar det om att hämta upp bankkort, pengar eller värdesaker som smycken. Många bedrägerier har fullbordats där brottsoffer förlorat både kontanter och guld. 

Använd officiella telefonnummer
Den som fåt ett sms eller telefonsamtal med information som du inte känner igen så rör det sig sannolikt om bedrägeri. Kontakta endast banker, myndigheter och företag via deras officiella telefonnummer som du söker upp själv och via inte nummer som anges i sms.

Ett seriöst företag/myndighet ringer inte upp och ber om personlig information eller att du ska logga in med ditt bank-id. Bank-id är som din hemnyckel. Ingen annan ska bestämma när du ska öppna din dörr till ditt hem och det är samma sak med bank-id.

Permanent länk: En person i centrala Stockholm har via telefon/sms lurats på tillhörigheter.