Åldringsbrott, hela Sverige
En kvinna i 90-årsåldern kontaktar polis och uppger att hon blivit bestulen och och utsatt för ett bedrägeri.
En okänd person ska ha ringt kvinnan och utgett sig för att jobba vid säkerhetspolisen. Personen uppgav att de skulle kontrollera kvinnans smycken med anledning av ett brott. En kvinna kom hem till den äldre damen för att fotografera smyckena, och när hon gått upptäckte damen att värdesaker saknades. Polis har åkt till adressen för att höra kvinnan och säkra eventuell bevisning.
Permanent länk: En kvinna i 90-årsåldern kontaktar polis och uppger att hon blivit bestulen och och utsatt för ett bedrägeri.
En äldre kvinna har utsatts för ett försök att lura till sig pengar och värdesaker. Tack vare bra agerande kunde det avstyras.
Så kallade åldringsbrott är brott där gärningspersonerna riktar in sig mot äldre och på olika sätt vill komma över värdesaker. Ett relativt vanligt tillvägagångssätt är att de ringer den äldre personen och genom olika förklaringar vill få den äldre personen trygg i att lämna ifrån sig uppgifter eller värdesaker.
I detta ärende ringde en person till den äldre kvinnan och sa att de skulle skicka en väktare för att ta hand om personens värdeföremål då det fanns risk att de skulle stjälas. Kvinnan fattade misstanke och tog kontakt med en anhörig som i sin tur kontaktade polisen.
En patrull har tagit upp anmälan om försök till bedrägeri.
Brottsförebyggande information
Just misstänksamheten som den här äldre kvinnan hade är så viktig. Prata gärna med dina äldre anhöriga om att ifrågasätta när någon ringer dem och ber dem lämna ifrån sig något. Oavsett om det är uppgifter eller värdesaker. Inga seriösa aktörer agerar på det sättet men bedragarna är oftast väldigt bra på att bygga förtroende. Kontakta polisen och gör en anmälan om du utsätts för ett bedrägeriförsök.
Permanent länk: En äldre kvinna har utsatts för ett försök att lura till sig pengar och värdesaker. Tack vare bra agerande kunde det avstyras.
Under fredagseftermiddagen har polisen varit hemma hos två brottsoffer.
Båda brottsoffren fick samtal från en banktjänsteman som berättade att deras bankkort blivit kapade. Båda brottsoffren är kvinnor i 80-årsåldern och boende i Saltjö-boo.
Det ena brottsoffret avslutade samtalet genom att lägga på luren. Hem till det andra brottsoffret kom det en man och hämtade hennes bankkort med tillhörande kod. Han tog även hand om några av brottsoffrets smycken i och med att han skulle få dem värderade.
Polisen har upprättat en anmälan angående bedrägeri och en anmälan angående bedrägeriförsök.
Permanent länk: Under fredagseftermiddagen har polisen varit hemma hos två brottsoffer.
Bedrägeri mot äldre i Kålltorp (åldringsbrott)
En man född -39 kontaktar polisen och uppger att han under dagen fått tfn-samtal från "Vasa kredit" som uppgett att han gjort en ansökan om lån. När han sedan säger att detta inte stämmer så "kopplas" han till "Nordeas säkerhetsavdelning". Där säger de att han ska lägga sina värdesaker i en påse. En stund senare kommer en man och hämtar dessa värdesaker. Han lämnar även ut kortuppgfiter.
Något senare kontaktar han banken och spärrar samtliga kort mm. Inga uttag har genomförts.
Polisen vill återigen varna för denna typ av brott som tyvärr fortsätter. Risken är stor att gärningsmännen kontaktat fler äldre personer i närområdet.
Permanent länk: Bedrägeri mot äldre i Kålltorp (åldringsbrott)
En kvinna i 95-årsåldern har blivit bestulen på sina smycken och en dator.
95-åringen släpper in en kvinna i sin bostad som utger sig för att vara polis. Kvinnan säger att en hantverkare som jobbar utanför har blivit gripen för stöld och att hon nu vill kontrollera så att han inte har stulit något av 95-åringen. När 95-åringen går för att se om hennes smyckena är kvar, ringer det på hennes telefon. Hon svarar, men känner inte personen som ringer. Kvinnan som utgav sig för att vara polis lämnar bostaden. 95-åringen ringer sin svärdotter och berättar vad som hänt. Svärdottern ber henne gå och se efter om smyckena är kvar, men det är de inte. Alla smycken är borta. Dessutom saknas en dator. Stölden ska ha skett vid 16.30-tiden på fredagen.
Permanent länk: En kvinna i 95-årsåldern har blivit bestulen på sina smycken och en dator.
En man i 80-årsåldern har blivit lurad på pengar av en kvinna som uppgav sig komma från en bank.
I fredags eftermiddag fick mannen ett samtal från en kvinna som påstod sig vara från en bank. Hon sa att någon försökte ta ut stora belopp från mannens konto. Därefter blev han kopplad till en säkerhetsavdelning som sa att de skulle spärra hans konto. När mannen sedan gick in på sitt konto saknades 45 900 kronor. Mannen har anmält bedrägeriet till sin bank. Polisen har varit på plats hos mannen och en anmälan om bedrägeri har upprättats.
Permanent länk: En man i 80-årsåldern har blivit lurad på pengar av en kvinna som uppgav sig komma från en bank.
Två åldringsbedrägerier i centrala Stockolm och Farsta
Polisen har under eftermiddagen fått två samtal om åldringsbedrägerier. I båda fallen har bedragare kontaktat kvinnor i 90-årsåldern och uppgett att man ringer från en bank där man upptäckt att någon har köpt mobiltelefoner i kvinnornas namn.
En kvinna fick efter samtalet besök av en falsk bankman som hämtat kontanter och guld med ett falskt löfte om att skydda dem.
Vid andra bedrägerifallet vägrade kvinnan uppge bankuppgifter, varav bedragen sa att kvinnan var betalningsskyldig för de telefoner som beställts.
Bedragare är ofta övertygande i sin gärning och svåra att stå emot. Inga banker arbetar på de sätten som beskrivs ovan. Ett sätt att försvåra den här typen av brottslighet är att prata med anhöriga eller bekanta för att öka förståelsen.
Läs mer om hur man skyddar sig via länken nedan:
Permanent länk: Två åldringsbedrägerier i centrala Stockolm och Farsta
Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeri.
Igår och idag har polisen publicerat händelsenotiser om åldringsbrott i Strängnäs. Nu har ett nytt åldringsbrott kommit till polisens kännedom i Södermanland.
Under torsdagskvällen fick polisen vetskap om ett nytt bedrägeriärende, denna gång är det en kvinna i 85-årsåldern i Gnesta kommun som drabbats.
Det är ett liknande tillvägagångssätt som de tidigare brotten. Kvinnan blev kontaktad av en person som berättade att kvinnan gjort köp från en teknikbutik.
Kvinnan blev instruerad att lägga sitt bankkort utanför bostaden och senare har någon/några varit där för att hämta kortet.
Polis involverades och har varit hem till kvinnan för förhör. Det är oklart om kvinnan blivit av med pengar. Händelsen rubriceras som bedrägeri, det finns ingen misstänkt för brottet.
Permanent länk: Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeri.
Kvinna i 85-årsåldern, som bor i Strängnäs kommun, utsatt för bedrägeri.
Under torsdagsförmiddagen fick polisen vetskap om ett åldringsbrott som inträffat under gårdagen. Det är en kvinna i 85-årsåldern som drabbats.
Kvinnan blev uppringd av en person som sa sig arbeta på ett teknikföretag. Personen sa att köp hade gjorts i kvinnans namn.
Kvinnan berättade att hon inte gjort något köp varpå personen sa att kvinnan skulle få hjälp. Kvinnan ombads att lägga bankkort samt smycken i ett kuvert utanför bostaden. Detta gjorde kvinnan och senare var kuvertet borta.
Kvinnan har blivit av med cirka 15 000 kronor samt smycken till opreciserat värde. Händelsen rubriceras som bedrägeri, det finns ingen misstänkt för brottet.
Polis har varit hem till kvinnan för anmälningsupptagning och förhör.
Permanent länk: Kvinna i 85-årsåldern, som bor i Strängnäs kommun, utsatt för bedrägeri.
Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeri.
Under kvällen fick polisen kännedom om ett åldringsbrott som inträffat i Strängnäs. Den drabbade är en kvinna i 85-årsåldern.
Kvinnan fick ett telefonsamtal där en person berättade att denne ringde från en teknikbutik. Personen berättade att telefonen kvinnan beställt nu fanns i butiken. Kvinnan sa att hon inte hade beställt någon telefon varpå kvinnan kopplades till ”banken”.
En person från ”banken” sa att kvinnan hade blivit av med pengar och att hon måste lägga sina bankkort i en påse. Därefter skulle polisen komma och hämta påsen. Kvinnan gjorde som personen sa. Senare ska någon, eller några, ha hämtat påsen.
En av kvinnans anhöriga har kontaktat banken för att spärra korten, det var även den anhörige som kontaktade polis om händelsen. Polisens presstjänst har inga uppgifter om kvinnan blivit av med pengar.
En polispatrull, en riktig sådan, har varit på plats för att prata med kvinnan. Händelsen rubriceras som bedrägeri, det finns ingen misstänkt för brottet.
Permanent länk: Kvinna i 85-årsåldern utsatt för bedrägeri.